Voorkom blessures

Sporten kan op verschillende manieren een positieve invloed hebben op het leven. Een gezond lichaam ontwikkelen is een basisvoorwaarde voor het eigen geluk. De ene persoon zal sporten serieuzer nemen dan de ander. Veel mensen zijn bereid er nogal wat tijd, energie, apparatuur, onderzoek, etc. aan te spenderen. Hierdoor ontstaan innovatiegerichte bedrijven met nieuwe producten en services, wat voor een schitterende fitnessindustrie heeft gezorgd. Het is een passievolle industrie van sporttrends, voeding, kleding tot aan sportwetenschap toe. Er worden steeds meer nieuwe sportmogelijkheden gecreëerd, kijk maar eens naar de tennissers die daarnaast zijn gaan padellen. Deze groei in het sportaanbod leidt ertoe dat sommige individuen bijna elke dag sporten. Alles verloopt voorbeeldig, tot er een blessure optreedt en het ineens noodzakelijk is om tijdelijk of geheel te stoppen. Wat is een blessure? Een blessure is een vorm van lichamelijk letsel die men in de meeste gevallen door het beoefenen in sport heeft gekregen.

Vooruitgang boeken in een sport kan alleen door vrij van blessures te blijven. Wie wel eens een blessure heeft gehad, weet hoe frustrerend dat kan zijn. Het is een situatie die men kan gebruiken om eens goed na te denken over hoe de trainingen in de toekomst uitgevoerd kunnen worden dat de kans op herhaling vermindert. Een terugkerende blessure kan namelijk chronische worden en dan is het vaak blijvend. Dit kan elke dag van het leven tot een pijniging maken. Dus een preventief trainingsplan is de beste oplossing: denk vooruit en in oplossingen om blessurevrij te blijven.

Een blessure kan acuut zijn of door langzaam opbouwen ontstaan. De geleidelijk opgebouwde blessure is te voorkomen. Het lichaam begint signalen af te geven van vermoeidheid of irritatie. Door deze signalen te negeren, kan de irritatie naar een ontsteking doorzetten. Het doorgaan met trainen is dan dikwijls pijnlijk, het blijft irriteren en het geeft mentale instabiliteit tijdens het sporten. De beste methode om irritatie en ontsteking te voorkomen is het lichaam voldoende rust te geven voor herstel. De aanbevolen hoeveelheid rust wordt vaak onderschat. De ideale trainingsverhouding is 50% training en 50% rust; je gaat pas trainen wanneer je volledig hersteld bent. Daarnaast geeft evenwichtige voeding het lichaam een beter herstelvermogen. Dit is het moment waar het lichaam pas echt goed kan herstellen, met een nachtrust van minimaal 8 uur per dag.

De hoeveelheid lichamelijke stress is per individu verschillend. De ene persoon kan meer lichamelijke stress aan dan de ander. Om die rede heeft het geen zin jezelf te vergelijken met iemand anders. In de basis zit ieder mens hetzelfde in elkaar, maar er zit ook individueel onderscheid in onze genetica. Het is te vergelijken met de hoeveelheid zonlicht die een individu kan verdragen. De ene persoon is direct verbrand, terwijl de ander bruin wordt. Het is dus belangrijk om naar het individu te kijken en niet naar iemand anders of een hele groep. Het kan met name voor teamsporters nadelig uitpakken wanneer de coach niet het herstelvermogen van elk individu onderscheidt, maar slechts de groep waarneemt. Er wordt dan geen rekening gehouden met individuele herstelvermogens.

Naar mate een mens ouder wordt, vermindert het herstelvermogen, en dat moet iedereen van zichzelf accepteren. Waar je op je twintigste van kon herstellen, zal je op je veertigste langer mee zitten. De geest zegt wellicht: ik wil trainen, maar het lichaam protesteert sneller. Het beter leren inplannen van trainingen en  voldoende rustperiodes is de oplossing. Een handige tip is om een trainingsjournaal of agenda bij te houden, waaruit een goed overzicht geeft van de vooruitgang, herstel en eventuele nieuwe bevindingen naar voren komt. Het bepalen van een juiste balans tussen  trainingen, privé en werk zal mentale rust geven, doordat alles beter in één overzichtelijke en begrijpbare orde verloopt.

Wanneer het besluit om te gaan trainen door een emotie wordt geleid  – alleen maar omdat je er nu zin in hebt, het lekker weer is, de groep verwacht dat je nu komt – dan ga je voorbij aan de realiteit (jouw lichaam). Een gezond lichaam is de standaard waar je van uitgaat. Een realistisch besluit om te gaan trainen berust op een rationele beoordeling van jouw lichaam. Op deze manier maak je verantwoorde en doordachte trainingen. Het zal de emotionele toestand ook doen verbeteren, omdat je op deze manier beter tegen blessures bent beschermd. Het is beter om te gaan trainen wanneer je volledig hersteld bent. Een extra dag rust zal je geen blessure geven, maar te vroeg gaan trainen wel. Je bent net een batterij die eerst volledig moet opladen.

Kortom, een blessure is een vorm van lichamelijk letsel dat men in de meeste gevallen door het beoefenen van sport heeft opgelopen. Je vooruitgang wordt door een blessure verhinderd. Dat kan samengaan met negatieve emotie, hoewel het je ook kan aanzetten om over training en herstel na te denken. Dit is het moment om beter te leren plannen. De signalen die het lichaam afgeeft, zoals vermoeidheid en irritatie,  moeten serieus worden genomen. Bij irritatie neem je preventieve maatregelen. De hoeveelheid trainingsstress en algemene dagelijkse stress, verschilt per individu en is bovendien wisselend. Daarnaast zal het verouderingsproces het herstelvermogen doen verminderen. Het lichaam heeft steeds meer rust nodig. Denk er dus goed over na op welke momenten je gaat sporten in verband met de stressfactoren. Op deze manier heb je een betere continuïteit, minder slijtage, zodat je meer van het leven kan genieten – en kan blijven sporten. Life to the Max!

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online coaching

Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op over de mogelijkheden.

Trainingsdoelen:

VEROUDERING TEGENGAAN: HIT zorgt voor maximale spiermassa en stimuleert de vitaliteit van je hele lichaam. Het geeft géén slijtage en wel sterkere kapsels, aanhechtingen, pezen en botten. HIT houdt rekening met blessures en helpt revalideren.

MEER KRACHT EN ENERGIE: HIT stimuleert je spieren en al je energiesystemen. Samen met goede voeding en levensstijl word je next level sterk en energiek.

DUURZAAM AFVALLEN: HIT haalt je uit de ‘jojo’, je valt rustig en duurzaam af. Je vetweefsel verandert in spieren en je voelt je beter.

BETER (TOP)SPORTEN: HIT ondersteunt jouw sportbeoefening, zorgt voor een evenwichtiger spierstelsel en maakt je minder blessuregevoelig. Ook ideaal tussen de wedstrijdseizoenen

Workout Goals

COUNTERACT AGING: HIT creates maximum muscle mass and stimulates vitality of your whole body. Does not lead to wear, but strengthens caps, attachments, tendons and bones.

MORE POWER AND ENERGY: HIT stimulates your muscles and energy systems. Combined with good nutrition and a healthy life style, you will become next level strong and energetic.

LOSE WEIGHT SUSTAINABLY: HIT gets you out of the ‘yo-yo’, you lose weight in a controlled and durable manner. Your fat tissue transforms into muscle and you feel better.

(TOP)SPORT BETTER: HIT supports your sports practice, creates a more balanced muscular system and reduces your sensitivity for injuries. Also ideal in between the competition seasons.

Koudstaal High Intensity Training:

  • Wetenschappelijk onderbouwd, bewezen in de praktijk
  • Razendsnelle toename van spierkracht en energie
  • Het héle lichaam functioneert veel beter
  • Eén keer stimuleren, de hele week effect en iedere week vooruitgang
  • Gaat veroudering sterk tegen
  • Gestaag en duurzaam afvallen
  • Voor alle leeftijden (onze oudste klant is 70+)

 

En dat allemaal met één training van een half uur per week!